Torte, kolači i još po nešto....
U najbolje poslastice dolaze torte. Osnov mnogih torti je testo za domaći biskvit - poznata masa od jaja i šećera sa raznim dodacima, kao što su: badem, orasi, čokolada, lešnici i kakao...
Voćni Diplomat Kolač
Potrebno za 4 osobe: gotova kora za torte, 500 g kajsija iz kompota, 1,5 dl soka od kompota, paket i po želatina, 5 dl slatke pavlake i 60 g šećera. Za krem od jagoda: 700 g jagoda, 70 g šećera, 250 g mladog kravljeg sira, kašika limunovog soka, 200 g slatke pavlake, kesica gustina, kesica vanilin šećera i kašika iseckanih oraha.Priprema:Voće iz kompota ocedite, iseckajte, prelijte limunovim sokom i ostavite sa strane. Želatin potopite na 10 minuta u sok od kompota, ocedite, sipajte preko voća iz kompota i dva-tri minuta kuvajte da se zagreje. Sklonite s ringle i ostavite da se ohladi. Umutite šlag od slatke pavlake i šećera, dodajte voće sa želatinom i iseckane orahe i mutite da dobijete kremastu masu. Ovim kremom premažite koru za tortu i ostavite da odstoji u frižideru.
Munchmallow torta ( za više od 10 porcija )
Potrebno je : Kora:1. 10 belanaca2. 20 kašika šeera3. 1 kašika šeeraFil:4. 10 žumanca5. 3 pudinga od vanile6. 1 kašika brašna7. 700 ml mleka8. 200 g šeera9. U zavisnosti od veliine pleha potrebne su 4-5 kutija munchmallowa Kora: Umutiti 10 belanaca, 20 kašika šeera i dodati jednu kašiku sireta na kraju. Pei na jakojtemperaturi oko 10 tak minuta, pa sušiti još oko pola sata.Fil: Umutiti 10 žumanaca, 3 pudinga odvanile, kašiku brašna i sve to skuvati u 700 ml mleka i 200 g šeera. Kad se fil ohladi dodatijedan umuen margarin, pa podeliti fil na dva dela. U jedan deo dodati izdrobljeni okoladni deomunchmallowa, a drugi ostaviti žut. Staviti koru pa braon fil zatim red belog preostalogmunchmallowa pa žuti fil. Ukrasiti tortu sa dva šlaga.Vreme pripreme je oko 60 minuta.
Fina brza torta ( za više od 10 porcija )
Potrebno je : 1. 1 kg mlevene plazme keksa2. 250 g margarina 3. 100 g okolade za kuvanje4. 200 g mlevenih oraha5. 200 g suvog groža6. 200 g seckanih žele bombona7. 450 g šeera8. pola litre mleka Šeer otopiti da dobije žuto smeu boju, u to sipati mleko i pustiti da provri. Kada se ohladidodati keks, rastopljenu okoladu, umuen margarin, orahe, suvo grože i žele bombone. Masustaviti u kalup za tortu. Ukrasiti po želji.
Pita sa paradajzom ( za 4 porcije )
Potrebno je : 1. 200 g. brašna, 2. 150 g. sremskog sira,3. 75 g. maslaca, malo soli,4. 400 g. kravljeg sira, (200 g od toga sa zainskim biljem),5. 75 g. izrendanog parmezana,6. prstohvat izrendanog muskatnog orašia,7. malo bibera,8. 200 g. koktel paradajza,9. 100 g. ovjeg sira. Pomešati nemasni sir, maslac i so i zamesiti testo. Ostaviti pokriveno oko 60 minuta da odstoji. Onda razviti testo na radnoj kuhinjskojpovršini, posutoj brašnom u veličini pleha. Nauljiti pleh, preko togastaviti testo i napraviti male ivice. Zagrejati rernu na 180 stepeni.Pomešati kravlji sir i parmezan. Posoliti, pobiberiti i dodati muskatnioraščić. Smesu od sira ravnomerno rasporediti preko celog testa. Opratiparadajz, iseći ga i presečene polovine paradajza staviti na testopremazano sirom. Ovčji sir iseckati i posuti preko svega toga. Pitu peći oko 25 minuta, odmah izvaditi i po želji garnirati ruzmarinom. Iseći nakomade i servirati dok je još toplo.